15 мар. 2013 г.

Сланцевий газ на Львівщині. Режим Януковича хоче будь-що «проштовхнути» угоду з «Шеврон»?


Янукович і його режим своїми діями довели Українську державу до фінансово-економічного, політичного і соціального колапсу. Очевидно, що український народ терпіти це свавілля, беззаконня, лицемірство і зухвалість більше не може, і спротив у суспільстві з кожним днем наростає. Відтак, 16 березня 2013 року у Львові відбуватиметься віче в рамках акції парламентської опозиції «Вставай, Україно!». Зрозуміло, що Галичина у цьому процесі не пастиме задніх, це буде один і найбільш динамічних регіонів, як ми й казали, один із лідерів очищення України від правлячої кліки. У зв’язку з цим важливо зрозуміти динаміку тих процесів, які відбуваються на Львівщині.

В контексті цих подій привертає до себе увагу те, що 4 березня 2013 року новим головою Львівської обласної державної адміністрації Янукович призначив колишнього прокурора Криму та екс-депутата Верховної Ради, який став перебіжчиком із фракції «НУНС» до депутатської групи Жванії, Віктора Шемчука.

Шемчук почав свою діяльність на Львівщині з того, що 11 березня зустрівся з представником компанії «Шеврон» в Україні Пітером Кларком, під час якої новопризначений голова Львівської ОДА заявив: «Ми стикаємося з багатьма викликами, в тому числі і в соціальній сфері. Тому ми б хотіли побудувати свою роботу таким чином, щоб змогли вирішити усі болючі питання, і кінцевою метою має стати виконання контракту між Україною і компанією «Шеврон».

Отже, Шемчук, якого призначили на Львівщину без обговорення його кандидатури з місцевою громадою, з депутатами обласної ради, жорстко став на бік підписання сланцевої угоди з імперіалістичною транснаціональною компанією «Шеврон», незважаючи на те, що ні місцева громада, ні депутати обласної, районних та міських рад навіть не ознайомлені з цим контрактом. Але ж в Україні діє Конституція, діє закон «Про місцеве самоврядування», ратифікована Європейська хартія місцевого самоврядування. Оскільки Янукович декларує прагнення інтегруватися в Європу, і 13 березня підписав Указ про невідкладні заходи щодо євроінтеграції, то в рамках цих євроінтеграційних процесів необхідно послаблювати централізацію влади, і користуючись 5 статтею Конституції, треба посилювати повноваження органів місцевого самоврядування. Адже в жодній європейській державі немає такої жорсткої централізації влади і такого слабкого місцевого самоврядування, як в Україні.

Тим більше, у передвиборчій програмі Януковича, з якою він у 2010 році йшов на вибори президента, зазначено: «Місцеве самоврядування повинно стати надійним та міцним фундаментом народовладдя. Принципово важливе розширення повноважень місцевих рад, максимальне усунення бюрократичного апарату від вирішення питань розвитку територіальних громад. Виступаю за децентралізацію влади, реформування міжбюджетних відносин на користь місцевого самоврядування». А Партія регіонів йшла на вибори до Верховної Ради 28 жовтня 2012 року під гаслами «Сильні регіони – процвітаюча держава», обіцяючи, що будуть розширені повноваження органів місцевого самоврядування.

Але виглядає так, що Партія регіонів і Янукович ошукали своїх виборців, і замість посилення ролі місцевого самоврядування, навпаки, ще більше закручують гайки, і вибудовують централізовану вертикаль влади, свідченням чого якраз і є призначення без будь-яких консультацій з громадськістю та депутатами обласної ради Шемчука, який одразу зайняв проімперіалістичну позицію.

Чому ж тоді Львівська обласна рада мовчить? Облрада повинна негайно скликати засідання, присвячене питанням сланцевого газу та фігурі новопризначеного голови Львівської ОДА. Це має бути генеральне завдання депутатів обласної ради. Тим більше, в Харківській і Донецькій областях люди вже зрозуміли, яка небезпека на них чекає і починають повставати. Наприклад, 13 березня у ЗМІ поширилась інформація про те, що місцева громада міста Слов’янськ Донецької області зірвала зустріч із представниками компанії «Шелл». Журналісти зазначають: «представники громадськості запевнили, що навіть чути не хочуть про видобуток газу в регіоні і не хочуть вести діалог з протилежною стороною». А в кінці лютого проти добування сланцевого газу на їх території повстали мешканці Введенської сільської ради на Харківщині. У своєму відкритому зверненні мешканці заявили: «Ми проти відсутності активних дій з боку місцевої влади, яку ми вибрали для захисту наших інтересів, і яка не хоче захищати ці інтереси».

З врахуванням того, що Львівщина розташована у передгір’ї Карпат, що тут є небезпека сейсмічної нестабільності, що тут величезна кількість річок, водойм і підземних вод, екологічні наслідки для Галичини від видобування сланцевого газу можуть бути ще страшнішими, а отже, реакція місцевої громади на нехтування їхніми інтересами може бути ще більш жорсткою. Чи цього хочуть депутати Львівської обласної ради? Чи готові вони нести відповідальність перед своїми виборцями за те, що недостатньо активно захищали їх інтереси? Чому так мало уваги питанню сланцевого газу приділяють регіональні засоби масової інформації, чому мовчить церква?

Отже, голова Львівської обласної ради Петро Колодій, керівники фракцій ВО «Свобода», «Фронту змін», «УДАРу», а також такі впливові у регіонах депутати, як, наприклад, Богдан Дубневич, Тарас Козак, повинні негайно скликати сесію обласної ради. Настав час формувати паралельний орган виконавчої влади, як у всіх цивілізованих європейських країнах. Адже, наприклад, у Польщі воєвода, якого призначає уряд, ніколи не втручається в такі питання, на відміну від голів облдержадміністрацій в Україні.

Комментариев нет: