23 мар. 2013 г.

Дефолт Кіпру може стати початком краху фінансової системи України


Ситуація на Кіпрі має колосальне політичне та економічне значення для України.

Україна і Кіпр так само як і Росія та Кіпр – це сполучені посудини. І гроші кланово-корпортаивних груп з України ішли на Кіпр, а потім поверталися в Україну, як прямі інвестиції. З 52 мільярдів доларів прямих інвестицій, які за всі роки незалежності були вкладені в Україну, 37% інвестицій ішли з Кіпру. Тобто, це інвестиції українських, російських, і може навіть трохи білоруських олігархів.

Дефолт Кіпру, повне блокування грошей і розгубленість керівництва Кіпру – це, по суті, початок краху фінансової системи України. Якщо там гроші паралізовані, то почнеться паралізація грошей в Україні. Зв’язок тут простий: гроші – це кров, яка рухається банківськими судинами. Дві системи – Кіпру та України – пов’язані між собою. Гроші постійно рухалися: з України – в офшори, і з Кіпру – в Україну. Тепер цей кровообіг неначе заблокований тромбом з боку Кіпру, і тепер нічого не рухається ні звідси, ні туди. А українська банківська система не може не рухатися, вона й так на останньому диханні.

Гроші повинні рухатися, якщо вони не рухаються – вони помирають. Рухалася система, працювали величезні корпорації, весь час переховувалися гроші на Кіпр, в інші місця, а потім поверталися в Україну. Вони надходили як оборотні засоби для діяльності компаній, і раптом все з того боку зупинилось. Тоді треба створити нові канали, треба встигнути вивести ті гроші з Кіпру, а вивести неможливо, тому що на Кіпрі все заблоковано, а уряд Кіпру до цього часу не прийняв ніякого рішення. В таких ситуація треба діяти дуже швидко, як діяли греки, португальці, іспанці. Головне – не зупинятися. Це як доменна піч, де залишився розплавлений метал. Якщо вона зупинилась, то потім треба всю піч розбирати. Те саме зараз відбувається з банківською системою Кіпру.

Але Кіпр був третім в рейтингу з країн з ризиком дефолту, а Україна – четверта. Друга – Аргентина, а перша – Греція. І в кінці 2013 року рейтингові агенції понизили кредитний рейтинг України до «В3». Нижче вже нема куди, нижче вже починається кредитний рейтинг «С», а рейтинг «С» – це вже просто помийна яма. Якщо нам дадуть рейтинг «С», то Арбузову, Азарову і Соркіну вже навіть не треба буде євробонди випускати, вони зможуть цими паперами свої туалети обклеювати. Наші євробонди вже нікому не будуть потрібні. Ось що нас може чекати.

За січень-лютий 2013 року падіння промислової продукції в річному вимірі склало 6%, ВВП в річному вимірі теж впало на кілька відсотків. А в минулому році зростання ВВП практично не було, відбувалося падіння промислового виробництва. Валовий зовнішній борг на кінець року досягнув 135 млрд. доларів. Це вже цілий річний ВВП. А цей борг треба обслуговувати, тобто 15-16 млрд. доларів цього року треба віддати лише на обслуговування боргу. А де їх взяти? У нас немає процесу розширеного відтворення. Дефіцит платіжного балансу в минулому році склав понад 4 млрд. доларів. Тобто, ми – країна, яка споживає набагато більше, ніж виробляє. До кінця року Азаров має повернути МВФ 6 млрд. доларів. Вже до кінця березня треба віддати 500 млн. доларів.

Оскільки великі компанії, які тримали гроші на Кіпрі, мають виплачувати зарплату своїм працівникам, сплачувати податки, які в свою чергу мали піти на пенсії, соціальні виплати, зарплати бюджетникам, то події на Кіпрі, за словами експерта, можуть відобразитися і на звичайних українцях.

Пенсійний фонд уже практично банкрут. Чому вони хочуть зараз запровадити новий податок на купівлю валюти? Тому що грошей в Пенсійному фонді немає. Уже мова йде про те, щоб зняти Королеську з її посади, тому що вона нічого не може зробити.

Кіпр для нас дуже показовий. Населення Кіпру, так би мовити, відпочивало. У них хороший клімат, прекрасні умови для відпочинку, банківська офшорна система, приходило багато грошей і країна жила в такому ритмі, на зразок карнавальної нації – хліба і видовищ. А тепер це все припинилось. Треба платити по рахункам. А, нагадаю, Кіпр був перед нами за ризиком дефолту, ми – наступні. Тому українцям треба дивитись, що зараз відбувається на Кіпрі. А якщо у нас закриються банки, банкомати, неможливо буде зняти гроші, все буде заблоковано, не будуть здійснюватися платежі? А у нас же ситуація ще гірша, Кіпр же все-таки член Євросоюзу, а ми – ні. Нам же ніхто не допоможе. Ось таким є один із сценаріїв.

Комментариев нет: