12 окт. 2009 г.

Для України двері в Євросоюз не зачинені

Підписання Лісабонського договору країнами ЄС – початок формування конфедерації, не тільки на економічному, а і на політичному, і безпековому рівнях.

На моє переконання, Чехія підпише договір і Лісабонська угода буде прийнята, і це означатиме перехід Євросоюзу на якісно новий рівень структуризації. Це означатиме не тільки економічну інтеграцію – єдина валюта, єдині ринки поєднані робочою силою, фондові ринки, банківські ринки і т.д., а й перехід ЄС до політичної інтеграції, до формування верхівки політичної структури.

Сьогодні в ЄС є єдине законодавче поле у вигляді Європарламенту, є Європейський Суд – судова гілка влади, є виконавчий орган влади у вигляді Європейської комісії, і тепер з’явиться керівник ЄС - фігура, яка відповідатиме за міжнародну діяльність, політику Євросоюзу. Європейська спільнота переходить до формування єдиної політичної системи, системи єдиної зовнішньої політики, а відповідно і єдиної системи безпеки.

В такому разі ЄС повинен буде визначити співвідношення Єдиної системи безпеки, яка буде формуватись всередині союзу і існуючої колективної системи безпеки НАТО. Це найбільш делікатний момент. Але скоріш за все компроміс знайдуть і він буде полягати в тому, що НАТО виконуватиме безпекову функцію для всієї євроатлантичної системи, де ЄС отримає більше можливостей для формування базових положень цієї моделі, а з другого боку ЄС формуватиме більш точно інтегрально розроблену модель своєї енергетичної безпеки.

Повстане питання і про роль України в цій системі, коли ЄС фактично з’єднає всі свої транзитні елементи, підпорядкує в єдине правове поле всю систему утворення цін на своєму просторі, постачання енергії і перехід до альтернативних джерел енергії. Україна повинна почати більш тісно співпрацювати з ЄС і не тільки на словах.

Крім цього, Лісабонська хартія – це і перехід країн Євросоюзу до стандартизації і більшої унітарності в рамках ЄС та формування єдиних систем управління в кожній галузі: гуманітарній, соціальній, і ін.

Комментариев нет: