16 нояб. 2009 г.

Для розрахунків за російський газ до кінця року Україна має акумулювати 2,91 млрд дол США

Для повних розрахунків за поставлений з РФ у 2009 році природний газ Україна має акумулювати до кінця року ще 2,91 млрд дол США. Потрібно викупити ще 14 млрд кубометрів газу за ціною 208 дол США за тисячу кубометрів.

Навіть при врахуванні заяв про 20% знижку взятих Україною гарантій із закупівлі газу (з 40 до 32 млрд кубометрів у 2009 році) НАК "Нафтогаз України", який уже закупив до 18,1 млрд кубометрів, повинен купити ще 14 млрд за останніх два місяці року. Особливі запитання експерта викликає ціна закупівлі цього газу. Відбулася помилка в розрахунках, і ціна в 4-ому кварталі становить не 50 доларів, як заявляли автори формули, а 208. Треба з'ясувати, хто писав таку формулу, і вже зараз питати цих людей, що ж вони наробили.

Відкидаю я і можливість скорочення російською стороною гарантованих обсягів закупівлі до сумарних 25 млрд кубометрів газу на рік.

Майже весь час НАК розраховувався не власними грошима. В лютому та квітні розрахунки відбулися за рахунок авансових заліків з Газпромом, у березні та травні-вересні - за рахунок коштів Ощадбанку та інших українських банків, повернення ПДВ та випуску ОДВП, у жовтні - за рахунок SDR частки України в статутному фонді МВФ. Станом на кінець року всі джерела отримання грошей майже вичерпані. Як можливі варіанти Олег Соскін називає отримання грошей від російської "Тройки-Діалог", Лівії, Ірану або четвертого траншу МВФ, що є малоймовірним.

Комментариев нет: