25 июн. 2010 г.

Чи адміністративна й фіскальна децентралізація є запорукою підвищення конкурентноспроможності регіонів?

Згідно з європейським досвідом, де ліквідовано центральну вертикаль, автоматично ліквідовується корупція, хабарництво, підривається олігархія. Адже олігархія може бути тоді, коли вона централізує привласнення прибутку, викачує його з регіонів. В Україні варто ліквідувати райадміністрації. Поляки, чехи їх ліквідували давно.

Друге - необхідно створити виконавчі органи влади на рівні областей, Голова облдержадміністрації повинен мати тільки наглядово-контрольні функції. Фінансові ресурси на рівні області повинні проходити через виконкоми. Ще важливіша річ у контексті децентралізації - гроші громад не повинні знаходитися на рахунках казначейства.

Це абсурд. Місцеве самоврядування має розпоряджатися грошима. У європейських країнах до 60 % грошей місцеві громади збирають до своїх бюджетів. Це гроші, які вони самі заробляють. У них йде розчеплення податків, є своя фіксована база наповнення бюджету. Це обов'язкова річ. Потрібно, щоб громада сама вирішила на тендерних основах, в якому комерційному банку відкриє рахунок, щоб там зберігати свої гроші.

Комментариев нет: