14 янв. 2011 г.

100 млрд грн прямих інвестицій у 2011 році – це фантазія

До України не надійдуть прямі інвестиції на 100 млрд грн, а портфельні інвестиції, особливо у вигляді державних, ведуть до збільшення державного боргу.

Коментуючи заяву Прем’єр-міністра України Миколи Азарова щодо того, що уряд розраховує за 2011 рік отримати близько 100 млрд грн інвестиційних ресурсів, відзначу: Якщо портфельних, то це може бути, тому що це означає, що вони запланували ще збільшити наш державний борг десь саме на 100 млрд грн. Отже, якщо говорити про прямі інвестиції, то вони сюди не прийдуть. Прямі інвестиції – це інвестиції, які вкладають іноземні приватні власники чи корпорації, чи інвестиційні фонди в якісь об’єкти в Україні і набувають контрольного пакету над нашими компаніями.

У 2010 році до Україні надійшло не більше 3,5- 4 млрд дол інвестицій. І то з них 60% були прямими інвестиціями, які пішли на поповнення, збільшення статутних фондів, капіталу західних банків, які працюють в Україні.

Ніяких прямих інвестицій на 100 млрд грн. в Україну не прийде, а прицільні інвестиції, особливо у вигляді державних, нам непотрібні, оскільки ведуть до збільшення державного боргу, який вже перевищив будь-яку межу і складає 56 млрд дол. Це фактично до 45% від ВВП за 2010 рік. Це не такий капітал, який входить, щоб створювати наші підприємства чи модернізувати нашу інфраструктуру, чи формувати сучасну систему послуг, чи для розвитку інновацій. Це просто гроші, які запозичуються і проїдаються, і врешті-решт ведуть до банкрутства держави.

Комментариев нет: