7 февр. 2011 г.

Правляча кланова олігархія ліквідує місцеве самоврядування в Києві та Україні

1 лютого 2011 року на Українському телевізійному бізнес-каналі (UBC) відбувся прямий ефір телепередачі «Місто-інфраструктура», у якій взяв участь Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства (ІТС). Під час ефіру обговорювалися проблеми розвитку місцевого самоврядування в Україні та нинішня роль Київського міського голови Леоніда Черновецького у керуванні столицею. На думку Олега Соскіна, нова українська влада випробовує терпіння людей, з одного боку, підвищуючи ціни, а з другого – не виконуючи зобов’язання щодо підтримки малого та середнього бізнесу.

Відповідаючи на запитання телеглядачів, чим небезпечна активізація діяльності колекторних компаній, які за безцінь «спускають з молотка» квартири за незначні борги громадян, О. Соскін відповів: «Діяльність цих компаній є незаконною, так само як і продаж квартир. У структури колекторних компаній входять спортсмени, колишні правоохоронці та деякі кримінальні елементи. Підвищення цін на воду, електроенергію, незаконне вилучення нерухомості – це все наслідки того, що не було проведено реформу місцевого самоврядування, – переконаний Олег Соскін. На прикладі країн Європи можна побачити як працює система ОСББ – об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Мешканці будинку наймають людину, яка відповідає за надання комунальних послуг».

Під час телепрограми О. Соскін наголосив, що у місцевих бюджетах необхідно залишати щонайменше 60% грошей, зібраних на місцевому рівні. Тоді як сьогодні у місті залишається 10-15% фінансових ресурсів. В Україні терміново потрібно змінити виборчу систему – вибори на місцевому рівні мають відбуватися за відкритими списками та мажоритарним принципом. Таких реформ, на жаль, ні попередня, ні теперішня влада не бажає втілювати у життя, – зауважив директор ІТС.

Під час прямого ефіру багато дозвонювачів ставили питання про місцезнаходження Київського міського голови Леоніда Черновецького. Олег Соскін висловив з цього приводу таку думку: «Сьогодні існує декілька версій про те, де наразі перебуває Леонід Черновецький, але його точне місцезнаходження не відоме. На прикладі Черновецького ми побачили як можна майстерно дурити киян. Київська громада виявилась неспроможною усунути з посади столичного керманича – людину, яка ніколи не була фахівцем у сфері місцевого самоврядування. Це відбулося значною мірою через те, що кияни не мають доступу до інформації про реальний стан речей у Києві. Всі провідні телеканали України і Києва контролюються або Черновецьким або його друзями-олігархами. Результатом його керівництва є руїна, яка лежить в центрі Європи.

Ситуацію можна змінити. Нинішня влада може усунути Черновецького з посади Київського міського голови. Для цього треба скористатися Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», де у статті 79, пункті 1, підпункті 5 говориться, що «дострокове припинення повноважень сільського, селищного, міського голови може бути здійснене, якщо буде визнано його судом недієздатним, безвісно відсутнім або оголошено таким, що помер». Отже, хтось із влади має подати до суду позов, що Черновецький є безвісно відсутнім. Це дає право на дострокове припинення його повноважень і проведення нових виборів Київського міського голови. А поки повноваження Київського міського голови не припинено, кияни мають об’єднуватися у будинкові спільноти, спільно обговорювати та вирішувати свої проблеми, і в жодному разі не проводити свої громадські акції під гаслами будь-якої політичної партії, – резюмував Олег Соскін.


За матеріалами відеозапису програми «Місто-інфраструктура»

Комментариев нет: