24 февр. 2012 г.

Соскін: Заяви про те, що Україна не перебуває на межі дефолту, не відповідають дійсності

Заяви представників уряду про те, що Україна не перебуває на межі дефолту, не відповідають дійсності.

Bloomberg – це відоме, провідне та авторитетне агентство. Воно слів на вітер не кидає, воно відповідає за свої слова. А М.Азаров – це людина, яка постійно бреше. Це патологічний брехун. А В.Хорошковський – це кар’єрист та популіст. І він також бреше. І М.Азаров, і В.Хорошковський брешуть.

Заява рейтингового агентства про те, що Україна за ризиком дефолту знаходиться на другому місці після Греції, підтверджується реальними даними.

За результатами 2011 року, сукупний державний борг України перевищив 59,3 млрд дол. Я думаю, що на сьогодні він вже перевищив 60 млрд дол. А що таке 60 млрд дол.? Це приблизно 45% від ВВП. Звичайно, це менше, ніж у Греції, у якої держборг складає 120% від ВВП, але це все одно дуже багато. При цьому межа, яку не можна переходити – 60% від ВВП. Тобто, ми вже наближуємося до цієї межі.

Дефіцит поточного рахунку України за 2011 рік перевищив 9,3 млрд дол., а від’ємне сальдо платіжного балансу перевищило 2,3 млрд дол.

Крім того,відбувається стрімке зменшення золотовалютних запасів Національного банку.

За вересень-грудень 2011 року, а також за січень 2012 року було втрачено понад 7,1 млрд дол. золотовалютних запасів. Якщо це не дефолт, якщо це не втрата "подушки" під гривнею, то що тоді називається дефолтом?.

Окрім перерахованих негативних факторів, цього року уряд має виплатити МВФ майже 4 млрд дол., серед яких 3,7 млрд дол. становить основний борг, а 300 млн дол. – виплати по процентах.

Комментариев нет: