27 дек. 2011 г.

Прогноз на 2012 рік від директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна

На початку 2011 року директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін прогнозував, що цей рік (2011) буде зовсім не спокійним і тихим, уряд олігархів, йдучи на поводу в обіцянок, даних МВФ, ще більше «закрутить гайки», ми і наші діти станемо ще більшими боржниками, рік чітко розділить людей на тих, хто створює і тих, хто пожирає. Все-таки буде заарештовано Тимошенко. Не бачити нам у 2011 році ні ЄС, ні безвізового режиму, ні НАТО і нічого іншого... (див. Олег Соскін: 2011 розділить українців на «творців» і «пожирачів», ForUm, 4 січня 2011 року).

Тоді прогноз Олега Соскіна здавався песимістичним і навряд чи здійсненим. Однак сьогодні можемо стверджувати, що, на жаль, більшість передбачень виправдалася.

Керівництво України на чолі з В.Януковичем провалило підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Як результат, наша країна опинилася в сірій зоні, загнала себе в глухий кут у сфері міжнародних відносин.

Посилилися політичні репресії, за ґратами опинилася колишній прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Суттєво погіршився фінансово економічний стан України, наша країна посіла найнижчі місця у міжнародних рейтингах, що відображають стан демократії та боротьби з корупцією в державі. Валовий зовнішній борг України (державний та корпоративний) зріс і на 1 жовтня 2011 року становив $123,1 млрд. дол. За експертними оцінками, на кінець 201 року він становитиме $130 млрд. Зростає державний борг (зовнішній, внутрішній та гарантований), на 31 жовтня 2011 року його сума становила $59,09 млрд. або 471,38 млрд. грн. Стрімко скорочуються золотовалютні резерви Національного банку України, станом на 31 листопада 2011 року вони склали $32,408 млрд. Якщо брати останні 2 місяці, то в жовтні ц. р. вони зменшилися на $778,2 млн., склавши на кінець місяця $34,16 млрд.; у листопаді п. р. темпи зменшення різко прискорилися. За листопад 2011 року золотовалютні резерви НБУ зменшилися вже на $ 1,75 млрд.

В рейтингу сприйняття корупції, складеному організацією Transparency International, Україна опустилася зі 134 місця, яке посіла у 2010 році, на 152 місце. Погіршилося місце України і в світовому рейтингу демократії. Цього року наша країна посіла 79-е місце серед 167 держав, торік Україна займала 67-е місце.

Як передбачалося, українському керівництву не вдалося домовитися з Російською Федерацією щодо ціни на газ. Це є одним з результатів підписання у 2010 році абсолютно недолугих Харківських угод, що завдають шкоди національним інтересам України.

Події 2011 року вкотре засвідчили, що прогнози О.Соскіна, хоч і не є радісними, зазвичай збуваються.

Для того, аби прогнози були радісними, Україні потрібно змінити політичну та соціально-економічну модель та відправити на звалище кланово-олігархічну владну верству, яка вже майже 20 років грабує Україну та висмоктує кров з українського народу. Чим швидше це буде зроблено, тим легше буде перейти до позитивного розвитку і української держави, і української нації.

Тому на 2012 рік це є головним завданням, яке стоїть перед українським народом та національно свідомими громадськими діячами, які не є служками правлячих олігархічних сімей і хочуть виконати ту місію, яку вже здійснили лідери інших країн, зокрема покійний Президент Чехії Вацлав Гавел, Альгірдас Бразаускас і Ві́таутас Ландсбергіс в Литві, Лєх Валенса і Лєшек Бальцерович в Польщі.

Генеральний прогноз на 2012 рік.

Центровою подією 2012 року стане боротьба по усуненню від влади кланово-олігархічного режиму в цілому, та „єнакіївської сім’ї” на чолі з В.Януковичем зокрема. Буде зметений Уряд Азарова.

Піднімуться потужні хвилі загальноукраїнських протестних акцій різних соціальних верств населення.

Станеться суттєве погіршення українсько-російських відносин.

Посилиться напруга і виникнуть відкриті суперечки між керівництвом областей з одного боку та центральною вдалою з другого.

Може обвалитися гривня. Якщо не будуть усунені з посад голова Національного банку України С.Арбузов та його група.

Стануться лиха з деякими відомими старими українськими політиками.

У першій половині 2012 року Угода про асоціацію з ЄС не буде підписана.

Рейтинг В.Януковича на початок ІІ кварталу 2012 року зменшиться до 6%. Будуть наростати відкриті протиріччя в Партії регіонів. Розпочнеться відкрита боротьба серед лідерів різних угруповань в цьому агломераті (ПР)...

Висока вірогідність того, що в України буде відібрано Євро-2012, Янукович та його компанія стануть невиїзними, а всі їх гроші та статки за кордоном будуть заарештовані.

2012 рік може зіграти з В.Януковичем в кості з фатальним для нього результатом. Як, вже писав Олег Соскін (див. Олег Соскин: Черная звезда Януковича. Размышления о ГКЧП, OSP-UA.INFO, 23.08.2011), Чорна зірка (може не зірка, а дірка) все більше поглинає Януковича та тих, хто знаходиться поруч з ним.

Прес-служба
Інституту трансформації суспільства

1 комментарий:

Виктор Штонда комментирует...

Интересный и мрачный прогноз. Неуж то все так и будет? Возникает закономерный классический вопрос - что делать рядовому украинцу? ...в случае вашего варианта развития событий в Украине