1 окт. 2013 г.

Уряд веде Україну до фінансової катастрофи

Останні дії уряду України свідчать про те, що наша держава опинилася на порозі системної фінансово-економічної катастрофи. Про це Олег Соскін, професор, директор Інституту трансформації суспільства, розповів в ефірі Радіо Ера.
«Наш інститут багато співпрацює  з містами. На сьогоднішній день ми зіштовхнулися із тим, що багато невеликих міст не можуть виконати свої зобов’язання по розрахункам, вони не можуть користуватися своїми грошима, які в них є на рахунках, тому що їхні гроші знаходяться в казначействі. Вони носять ці папірці, платіжки, а казначейство просто не виконує фінансові зобов’язання місцевих бюджетів. Вони аргументують це тим, що у них є черга. Фактично на сьогоднішній день казначейство перетворилось на таку вертикальну ієрархічну структуру, яка паралізує грошовий обіг в Україні. Воно, як виглядає, грабує сьогодні міста, які не в змозі цьому протистояти. Наприклад, ми супроводжуємо певний офіційний блок інформації Нікопольської міської ради. І десь за три-чотири місяці вони не можуть заплатити по 400 гривень на супроводження цього офіційного блоку інформації. Вони нам дають відповідь, що їхні платіжки на сьогоднішній день здані в казначейство. Така ж сама ситуація в Прилуках, Городні», - зазначив експерт.
На запитання про те, чи свідчить обсяг державного та гарантованого державою боргу у розмірі понад 69 млрд. доларів про те, що Україна без зовнішніх запозичень не може прожити, Олег Соскін відповів:
«Тут потрібно розуміти деякі системні речі. Коли ми говоримо, що державний борг збільшується, то є ще один показник – зовнішній державний і корпоративний борг, який, за нашими оцінками, вже перевищив 132-133 млрд. доларів. Це означає, що Україна перетворилась на банкрута. Фактично ми вже перебуваємо у реальному суверенному дефолті. Що це означає? Це означає, що така країна не в змозі обслуговувати вже не тільки основне тіло боргу, але навіть відсотків по цьому боргу. Про це свідчить рейтинг боргових облігацій України, який був понижений Moody’s та іншими агенціями до групи С. Це рейтинг боргової ями. Таким чином, ми вже не можемо, як держава, обслуговувати свої запозичення. Зараз, за нашими оцінками, золотовалютні запаси не перевищують 20 млрд. доларів, вони тануть через дуже некомпетентні дії уряду і Національного банку. Постійно здійснюються нові запозичення, але зовнішніх запозичень вже ніхто не дає, тому що наші цінні папери ніхто не купує, всередині держави через облігації внутрішньої державної позики залучити гроші вже теж не можуть, тому що основна частина банків вже виснажена. До чого вдався уряд і що свідчить про те, що фінансова катастрофа вже стоїть на порозі? Він вдався до того, що минулого тижня запозичив 750 млн. доларів синдикованого кредиту у російських банків, в першу чергу у «дочки» Сбербанку, під 6,5% річних, 3% комісійних, тобто 12 млн. доларів одразу комусь віддали. А що таке 6,5% на рік? Це означає, що лише на обслуговування кредиту треба віддавати 50 млн. доларів. Виникає питання: а хто віддасть тіло боргу через два роки? І взагалі, держава категорично не має права брати гроші у приватних іноземних банків, тому що це означає фактичну політичну залежність цієї країни від даних банків».
«У нас дуже добрі закони, наприклад, 5 стаття Конституції визначає, що народ є джерелом влади, і привласнення влади є узурпацією, а узурпатори мають відповідати. Це стаття прямої дії, але сьогодні нічого вдіяти неможливо. Тому треба міняти систему і переходити до моделі місцевого самоврядування. Потрібно так, як у всіх європейських країнах – передати владу на місця і ліквідувати казначейство на регіональному рівні», - підкреслив Олег Соскін.

Комментариев нет: