26 февр. 2013 г.

Євробаскет-2015: корупційна схема правлячого клану?


Євробаскет-2015, схоже, став новим способом для розкрадання грошей державного бюджету, які належать українському народові, та наживи для деяких олігархів і чиновників.

Принаймні, таке враження складається, якщо проаналізувати схеми, які вже фігурують навколо Євробаскету. Зокрема мова йде про проведення конкурсу на будівництво інфраструктурних об’єктів до Чемпіонату Європи з баскетболу у 2015 році.
Так, 31 травня 2012 року було оголошено переможців цього конкурсу, який проводився Комітетом Євробаскет-2015, органом, що підпорядковується Федерації баскетболу України. Конкурс проходив на безальтернативній основі, в ньому перемогли три компанії, які були допущені до його проведення. Відтак, багатофункціональну арену в Донецьку на 15 тисяч місць будуватиме Хокейний клуб «Донбас», ще одну арену в Донецьку на 6 тисяч місць будуватиме товариство з обмеженою відповідальністю «Донецьк-Баскет». Найбільше замовлення отримала компанія, зареєстрована в Києві – «Юнайтед Баскетбол Інвестментс», яка споруджуватиме арени в Києві (на 15 тисяч місць), Одесі (10 тисяч місць), Дніпропетровську (10 тисяч), Львові (10 тисяч), Івано-Франківську (6 тисяч). Як зазначає газета «Дело», засновниками компанії «Юнайтед Баскетбол Інвестментс» виступають структури, що належать бізнесменам Ігорю Коломойському та Дмитру Буряку.
13 лютого 2013 року віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул заявив, що держава візьме на себе зобов’язання щодо погашення відсоткової ставки по кредитам, виданим приватним інвесторам, які реалізовують проекти у сфері спортивної інфраструктури для Євробаскету-2015. За його словами, приватні інвестори вкладуть у спорудження спортивних об’єктів 4 млрд. гривень, при цьому 25% суми нададуть інвестори, а на решту 75% суми інвестору будуть надані кредити – як державних, так і приватних банків. Але чому Вілкул не розповідає, під які відсотки, на скільки років надаватимуться ці кредити? Якщо врахувати, що гривневі кредити видаються в Україні щонайменше під 17% річних, то виходить, що лише на обслуговування цих кредитів щорічно з держбюджету виділятиметься 510 млн. Але така ставка кредитування може бути лише у двох державних банків – «Ощадбанку» та «Укрексімбанку», якщо Національний банк прийме рішення про рефінансування цих банків під 9% річних, і схоже, що така оборудка була б неможливою без участі представниці правлячої «Сім’ї» – Ірини Носачової, яка одночасно очолює Державну податкову службу в місті Києві і призначена Януковичем членом наглядових рад обох державних банків. А приватні банки надають кредити щонайменше під 24% річних, в цьому випадку мова йде про мінімум 720 млн. гривень на рік. Чому Вілкул вирішив, що має право розпоряджатися грошима українських громадян для того, щоб покривати відсотки по кредитам олігархам, які будуватимуть власні баскетбольні арени? Чому він не поцікавився думкою платників податків, чи згідні вони фінансувати зі своєї кишені здійснення цієї корупційної оборудки?
Отже, приватні фірми споруджуватимуть у шести містах України, в тому числі і Львові, спортивні арени. Але кому вони після цього будуть належати? Адже відсотки по кредитам – щонайменше півмільярда гривень на рік – виплачуватимуться з державного бюджету, тобто з кишень пересічних українців? Що від спорудження такої арени отримає місто? Чи буде ця спортивна арена платити за оренду землі, яка належить громаді міста? Крім цього, як можна було проводити конкурс без участі міста, адже проект будівництва має бути узгоджений з архітектурним планом міста? І як взагалі цей конкурс міг проводити Комітет Євробаскет-2015, що є органом Федерації баскетболу України, яка, в свою чергу, є громадською організацією? Що це взагалі за Комітет, на базі чого його було створено, які функції він виконує?
І хто такий Вілкул, щоб так розпоряджатися грошима, які належать українським громадянам? Чи є в нього якась особиста зацікавленість у цих схемах? Звідки він взагалі взявся, в якому інкубаторі вирощений?
Яку роль у цих схемах відіграє президент Федерації баскетболу України Олександр Волков, депутат Верховної Ради від Партії регіонів? Чи входить він до кола наближених до «Сім’ї» Януковича, чи виконує накази старшого сина Януковича – Олександра?
А де ж народні депутати обрані в мажоритарних округах міста Львова? Де Васюник, Фаріон, Михальчишин, Хміль, які розповідали під час виборчої кампанії та у своїх програмах, як вони твердо стоять на захисті інтересів львівської громади. От зараз би і проявили свою твердість і непідкупність. Чи Васюник був обраний до Верховної Ради, щоб захищати інтереси Коломойського, що, як видається, став учасником справжньої війни із «Сім’єю» Януковича через компанію «Аеросвіт», а тепер, схоже, почалися проблеми в інших його структурах – «Приватбанку», який був змушений випустити 5-річні євро бонди на суму 175 млн. доларів з дохідністю 10,875% та агентстві «УНІАН».
Чому народні депутати, обрані в мажоритарних округах Львова, не проводять розслідування цих корупційних схем, чому не створена спеціальна група, до якої б увійшли народні депутати і депутати Львівської міської та обласної рад, в першу чергу Тягнибок, Кошулинський, Павлюк? Виглядає так, що таку корупційну оборудку не можливо було провести без участі Садового. А тому, якщо «Свобода», яка має більшість у Львівській міській раді, не відправить Садового у відставку і не розкриє корупційні афери, фігурантом яких він міг би бути, то чи може це означати, що Тягнибок напряму пов’язаний із Садовим? Чому Львівська обласна рада не займається розслідуванням, чи прикриває цю корупційну оборудку голова Львівської облдержадміністрації Костюк? Де голова обласної ради Колодій? Чому більшість в обласній раді, в першу чергу, «Свобода», нічого не роблять? Перш, ніж їхати до Києва, народні депутати, обрані в мажоритарних округах Львова, мали би розібратися із проблемами рідного міста, очистити його від ставлеників «Сім’ї» Януковича. Чи вони знову хочуть повторення такої ж афери, яка була із Євро-2012? Необхідно виносити це питання на розгляд Верховної Ради, як і питання щодо екологічних небезпек видобутку сланцевого газу в Україні. Настав час робити конкретні справи,захищати інтереси громади, яка обрала цих депутатів, а не тільки махати прапорами і воювати з пам’ятниками. Треба починати ламати корупційні схеми, за допомогою яких збагачується клан Януковича, криворізько-єнакіївська гідра, і грабується український народ. А якщо бракує фаховості, компетентності, то тоді слід звернутися до експертів, які є фахівцями в цих питаннях і можуть їм допомогти розірвати ці корупційні схеми.

Комментариев нет: