14 мая 2013 г.

Кожара – могильщик зовнішньої політики України?


Кожара, міністр закордонних справ України, перебуваючи з офіційним візитом в Лондоні, 13 травня 2013 року зробив кілька гучних заяв. Перша із них стосувалася того, що, на його думку, Україна вже цього року зможе підписати Угоду про асоціацію з ЄС, а друга заява полягала в тому, що, за його словами, Юлія Тимошенко не буде звільнена на вимогу Європейського Союзу, оскільки вона завдала величезних збитків державі, і в те, що вона засуджена справедливо, вірять мільйони українців.

Зазначимо, що дуже характерною ознакою, за якою можна виділяти некомпетентних осіб, дилетантів, які не готові виконувати ті функції, які передбачає займана ними посада – це коли в них в голові стикуються несумісні речі. У них відсутні знання і відсутнє логічне мислення, і тому вони можуть в себе в голові поєднувати кілька речей, які неможливо одночасно реалізовувати. І Кожара – це класичний приклад дилетанта, можна припустити, що тут даються взнаки прогалини у його вихованні, освіті, розвитку. Взагалі, це характерна риса всіх тих, хто обслуговує інтереси Януковича, і це характерно для самого Януковича та його найближчого оточення.

Наприклад, Кожара неодноразово заявляв, що можна одночасно рухатися і в Митний Союз, і в Європейський Союз. Йому пояснюють, що це не можливо, тому що це дві системи, які базуються на різних, несумісних між собою, базових цінностях. Якщо Європейський Союз – це конкуренція, свобода, трудова приватна власність, середній клас, місцеве самоврядування, демократія, то Митний Союз – це диктатура, кланово-олігархічні монополістичні системи, це тиранія, позбавлення людей права вибору, свободи слова, права на мирні зібрання, на власну думку. Врешті-решт, якщо Європейський Союз – це потужна розвинута система, яка рухається вперед, то Митний Союз, навпаки, це відстала модель стагнації і загнивання. Тому як їх можна поєднати? Це неможливо. Але в Кожари у голові вони поєднуються.

Зараз він знову говорить подібні речі: що Україні підпише угоду про асоціацію, а Тимошенко буде сидіти у в’язниці. Тоді виходить, що Кожара живе в одному вимірі, а всі лідери Європейського союзу і державні лідери Сполучених Штатів живуть в іншому вимірі. І керівники цивілізованих кажуть вслід за рішенням Європейського суду з прав людини стверджують, що Тимошенко – це політичний в’язень, а Кожара каже, що вона буде сидіти і цього хочуть мільйони українців. Зрозуміло, що Європейський Союз не може порушити свої базові принципи і цінності, і підписати угоду з країною, на чолі якої стоять узурпатори, диктатори. Але, з другого боку, небезпечно те, що Кожара вперше заявив, що мільйони українців бажають, щоб Тимошенко сиділа у в’язниці. В даному випадку він застосував сталінську аргументацію. Саме під цим приводом Сталін здійснював розправи зі своїми політичними опонентами, саме так він аргументував переслідування Троцького, Камєнєва, Зінов’єва, потім організував публічну справу проти Бухаріна, П’ятакова, Рикова і Єжова. І кожного разу він казав,що робить це не для того, щоб розправитися зі своїми опонентами, конкурентами, суперниками, а тому що цього хоче радянський народ.

Зараз Кожара використовує саме сталінський алгоритм для боротьби з опонентами правлячого режиму бандократії, і це дуже небезпечно, тому що тоді Кожара іде по стопам Молотова. Але він повинен розуміти, що далі було з Молотовим, адже Сталін нікого не щадив, і навіть дружина Молотова сиділа в концтаборах. Тому Кожара повинен замислитися, щоб і з його близькими не було того ж самого. Тим паче, що багато тих, входив в коло Сім’ї і підтримував її на різних етапах, які підтримували Януковича, або викинуті на смітник, або сидять у в’язницях, наприклад, Волга, колишній спікер кримського парламенту Гриценко, а є такі, що вже померли, як, наприклад, Кушнарьов, Євген Щербань чи Ахать Брагін. Тому Кожарі треба обережніше поводити себе з цими аргументами. Йому настав час нарешті визнати, що він абсолютно невдалий міністр закордонних справ, і найкраще, що він може зараз зробити, щоб не продовжувати себе ганьбити – негайно піти у відставку. Щоб з ним не сталося ще чогось гіршого.

Навіщо Кожара продовжує здійснювати закордонні візити, якщо він офіційно заявив, що Україна не виконуватиме вимогу Європейського союзу щодо звільнення Юлії Тимошенко? Навіщо ж витрачати гроші українських платників податків на ці даремні поїздки і сидіти під дверима в європейських міністрів? Скільки вже витрачено мільйонів, наших мільйонів, бо ж він не їздить за власні кошти чи за кошти Януковича. Скільки коштували його поїздки до США, в Нью-Йорк і Вашингтон, де беруться гроші на ці безглузді, безрезультатні візити? Треба, щоб він відзвітував, в яку суму обійшлися його поїздки у США та Великобританію, скільки з ним їздило людей, скільки вони витратили на перельоти, на їжу, на проживання, на добові, на додаткове перебування у Вашингтоні?

Скільки можна їздити закордон, якщо його все одно ніхто не сприймає всерйоз, як компетентного фахівця у міжнародних справах? Такого бездарного дилетанта міністра у нас ніколи не було. Чи не була передчасна смерть одного з найкращих наших міністрів закордонних справ Удовенка спричинена сумом, розпачем та моральними стражданнями , що такі, як Кожара, сьогодні очолюють МЗС? Удовенко ніколи не думав, творячи Міністерство закордонних справ, що такі як Кожара стануть міністрами. Це ганьба для всіх працівників МЗС – мати такого бездарного, некомпетентного, міністра, у якого навіть відсутня власна позиція, він просто поводить себе, як лакуза перед паханом. Скільки можна це терпіти? Чому мовчать посли, дипломати? Чи є в нас гідні дипломати, які дадуть йому оцінку? Чи будуть всі мовчати? Чому не чути Зленка, Тарасюка, Огризка, колишніх міністрів закордонних справ, відомих послів, заступників міністра? Адже ця особа дискредитує корпорацію дипломатів.

Отже, Кожара повинен негайно звільнити посаду міністра закордонних справ і не ганьбити українську націю. Йому треба чітко зрозуміти, що все одно в Україні переможуть національні, демократичні сили, тому він повинен піти у відставку, доки не пізно. Бо буде відповідати перед українським народом разом з Януковичем.

Комментариев нет: