10 мая 2016 г.

Олег Соскін: Гривня зміцнилась тимчасово. Невдовзі на неї чекає стрімкий обвал

За офіційними даними Нацбанку України, чиста купівля валюти НБУ протягом квітня 2016 року становила 675,8 мільйонів доларів. Зокрема, протягом місяця було проведено 13 валютних аукціонів, під час яких чиста купівля валюти склала 528,4 мільйонів доларів. Аукціонів з продажу валюти Національний банк протягом квітня не проводив.

Проведення аукціонів з купівлі валюти — це не той самий інструмент, що купівля зайвої валюти на міжбанку, яка здійснюється у випадку, коли пропозиція валюти перевищує попит. Адже зовсім інша ситуація, коли Нацбанк на міжбанку проводить аукціони. Він заявляє, що готовий купити певну кількість валюти у тих, в кого ця валюта є, оголошуючи курс, по якому він її буде купувати. В першому випадку Нацбанк викуповує валюту по більш вигідному для себе курсу, а у випадку проведення аукціонів він цілеспрямовано поповнює свої запаси.

Однак виникає ряд запитань. Перше. Звідки береться валюта? Хто продав впродовж місяця Нацбаку валюти на суму майже 680 млн доларів? Адже сальдо платіжного балансу від'ємне, відбувається скорочення експорту, падіння економіки та роздрібної торгівлі. Тоді звідки взялась валюта, яка її природа, звідки вона у країні, якщо всі фінансово-економічні показники України негативні? Звідки зайшли сотні мільйонів доларів — з окупованих Криму і Лугандонії? Чи з панамських офшорів, звідки почали повертатися гроші оточення Порошенка після публікації панамських архівів?

Друге питання. Звідки Нацбанк взяв гривню? НБУ, цілеспрямовано купуючи валюту по завищеному курсу долара, викидає на ринок нічим не забезпечену гривню. Сьогодні немає ніяких передумов, щоб ця зайва гривня поглиналась ринками, адже всі ринки стоять: ринок нерухомості падає, ринок землі — те ж саме, на ринку праці росте безробіття. Чим буде поглинатися дана гривня? Тільки інфляційним зростанням зарплат чиновників і державного апарату. Тобто ця гривня потрібна лише для одного — для обслуговування роздутих зарплат паразитів, які не виробляють ніякої доданої вартості і не збільшують національне багатство країни. Ця гривня буде використовуватися, як інфляційний розрахунковий інструмент, для індексованих виплат працівникам державного апарату, які нічого не виробляють.

Третє питання. Хто скупив цю гривню в обмін на валюту, і що він з нею робитиме? Сьогодні банки пропонують щонайменше 20% річних за річний депозит. Якщо покласти гроші на 6 місяців, можна отримати 10%. Тобто цілком можливо, що хтось отримав дуже дешевий долар і цей долар продав за гривню, а гривня тепер розміщена під 20% річних. До кінця року набіжить 10%. А потім почнеться масове зняття цієї гривні з депозитів, її обсяг після розміщення на піврічний депозит зросте ще на 10%, і вся ця гривня буде спрямована на купівлю в кінці року доларів. Так уже було у 2008 році, коли гривня знецінилась з 5 до 8 грн за долар, і в 2014 році, коли гривня знецінилась з 8 до 25 грн за долар.

Отже, головні питання: звідки взялися долари? Куди іде гривня, яку Нацбанк продає тим, хто має долар? І звідки у Нацбанку стільки гривні? Виходить, що НБУ здійснив емісію гривні. Тоді далі має відбутися девальвація та інфляція. Як тільки ця гривня вийде в готівковий обіг, ціни знову почнуть рости. А вийде вона в готівковий обіг через зарплати бюджетникам і карально-поліцейським органам, яким дали в два рази вищу зарплату, ніж в середньому по країні.

Комментариев нет: