6 июл. 2011 г.

Україна – на шляху до дефолту?

Україні загрожує дефолт, і ця загроза зберігатиметься, доки не буде скорочено дефіцит державного бюджету, і доки країна не припинить жити в борг, вважає екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник. «Життя в борг – це дорога, яка призводить до надзвичайно серйозних випробувань. Країна і досі рухається цим шляхом, тому загроза дефолту є. Не обов’язково, що він буде, але якщо нічого не робити – прорве сто відсотків. А зійти з цього шляху можна, тільки зменшуючи дефіцит бюджету», – зазначив Пинзеник.

Заява Пинзеника повторила те, що я кажу вже протягом двох років: ми наближаємося до дефолту. Насправді у нас вже зараз є дефолт – відтягується тільки його юридичний вимір. Заява Пинзеника вагома, тому що він є професійним макроекономістом із достатнім урядовим досвідом.

Тож є реальний дефолт, а найближчим часом може статися і юридичний дефолт. Уряд неспроможний виконувати свої зобов’язання по обслуговуванню соціальних видатків і всіх інших видатків, пов’язаних із виконанням витрат по бюджетній сфері. Зокрема, з 2010 року Пенсійний фонд щомісяця недобирає 6-7 мільярдів гривень, аби виконати всі зобов’язання по виплатам пенсій. І ця сума йому виплачується з державного бюджету. Але в держбюджеті цих грошей також немає, тому уряду доводиться позичати цю суму.

Немає грошей, аби розраховуватися за російський газ. А для закачування газу в газосховища щомісяця потрібен 1 мільярд доларів. У НАК «Нафтогазу» є максимум 200 мільйонів, 800 мільйонів доларів йому потрібно десь брати щомісяця.

Отже, щомісяця потрібно приблизно 1,6 мільярдів доларів, щоб закривати ці дві дірки. При цьому надходження до державного бюджету значно менші, ніж це передбачалося. Тож ця дірка закривається через боргові запозичення. Так, протягом червня уряд випустив євробонди на 1 мільярд 250 мільйонів доларів, взяв кредиту (200 мільйонів доларів) у Світового банку – це вже майже 1,5 мільярди доларів. Плюс всередині країни було випущено ОВДП на 4 мільярди гривень, які змушені були купити комерційні банки.

Виходить, щомісяця уряду доводиться позичати як мінімум 2 мільярди доларів. Таким чином, зростає наш борг, який сьогодні становить близько 59 мільярдів доларів. Остання офіційна цифра – 57 мільярдів доларів, але зараз вона більша. Отже, ми вже пройшли позначку 40% від ВВП (ВВП в 2010 році – 136 мільярдів доларів). Думаю, до кінця липня наш борг складатиме 60 мільярдів доларів. Якщо така динаміка зберігатиметься, то наш державний борг становитиме 50% ВВП вже у вересні цього року.

Аби уникнути такого сценарію, уряду потрібно негайно почати скорочувати державні витрати, передусім, непродуктивні витрати. В умовах фактичного банкрутства країни витрачати величезні гроші на державний, каральний і репресивний апарат – абсолютно неприпустимо. Ці витрати також йдуть на Адміністрацію президента, Кабмін, Верховну Раду. Саме їх потрібно скоротити мінімум на 70%. Проте нинішня влада цього робити не буде – вона ж не може сама себе підрізати. Тому ми наближаємося до колапсу.

Комментариев нет: