22 мар. 2013 г.

Сланцевий газ в США та в Україні: розвінчання міфу про безпечність. (Частина 2)

Сланцевий газ і наміри правлячого режиму здійснювати його видобування в Україні продовжують створювати соціальну напругу в українському суспільстві. З кожним днем це питання набирає все більшої гостроти. Українська Національна Консервативна партія зайняла принципову позицію щодо цієї проблеми, жорстко виступаючи проти добування в Україні сланцевого газу методом гідророзриву.

Ті, хто захищає ідею видобутку в Україні сланцевого газу, висувають свої аргументи. Наприклад, часто у нас запитують, чому ж тоді в Сполучених Штатах, цивілізованій, розвиненій країні, успішно добувають сланцевий газ? Спробуємо дати відповідь на це запитання.

По-перше. Промислове добування сланцевого газу, по суті здійснюється сьогодні лише в Сполучених Штатах і Канаді, але остання поступово переходить на технологію газового розриву пластів, а не водного, яка несе за собою менше екологічних ризиків. Варто врахувати, що найбільші об’єми сланцевого газу у США добувають у малозаселених штатах, в першу чергу Техасі. Наприклад, в одному із районів тут на 1,5 тисячах кілометрів квадратних живе всього 82 мешканців. У багатьох районах густота населення становить 3-4 людини на квадратний кілометр. Є район, площа якого перевищує, наприклад, площу Чернівецької області, а живе там всього 2,5 тисячі мешканців. Натомість в Харківській області середня густота населення складає 87 чоловік на квадратний кілометр, Донецькій – 166, Львівській – 116, Івано-Франківській – 99.

По-друге. Спочатку добування сланцевого газу велося лише у пустельних районах Техасу. Лише впродовж останніх років промислове добування нетрадиційного газу поступово переходило і в більш заселені Пенсильванію чи штат Нью-Йорк. Після цього й почали фіксуватися значні екологічні проблеми, які змусили владу штату Нью-Йорк заборонити видобування сланцевого газу майже у всіх округах, серйозні обмеження на добування сланцевого газу накладені і в інших штатах. Отже, лише впродовж останніх кількох років у США почали приділяти серйозну вагу екологічним аспектам добування сланцевого газу. Так, лише наприкінці 2012 року з’явилась стаття американського ветеринара Мішель Бамбергер та професора молекулярної медицини Роберта Освальда про вплив добування сланцевого газу на здоров’я тварин. Вчені довели, що рідина, яка використовується при гідророзриві пластів, масово вбиває свійську худобу. А спеціалісти американської організації Earth Justice відзначають, що в штаті Пенсильванія в районах, де ведеться видобуток сланцевого газу, рівень метану у воді перевищує норму в 17 разів, це призвело до того, що вода у 85% криниць і водних скважин на цій території є отруйною. З огляду на інформацію про екологічні небезпеки, яка почала з’являтися в ЗМІ, конгрес США у 2010 році дав доручення Управлінню охорони навколишнього природного середовища США провести комплексну перевірку екологічних небезпек, які несе за собою гідророзрив пластів. Але детальний звіт Управління буде опублікований лише у 2014 році. Окрім цього, лише у 2011-2012 роках американські вчені змогли довести наявність зв’язку між добуванням сланцевого газу і зростанням кількості землетрусів на цих територіях у 6 разів. Отже, проблема екологічних небезпек, пов’язаних із сланцевим газом, лише починає масштабно вивчатися у США, в той же час невідомо, скільки людей вже втратили своє здоров’я.

По-третє. У 2011 році ціна на традиційний природний газ у Сполучених Штатах становила близько 140 доларів, натомість сланцевий газ коштував 180-240 доларів за тисячу кубометрів. Відтак, у 2010-2011 роках кількість бурових свердловин у США скоротилася майже на 2%, в той час, коли лише у 2009 році вона зросла на 28%. Аналітики відзначали, що багато компаній в США, які займаються розробкою родовищ сланцевого газу, працювали у 2011 році собі у збиток лише для того, щоб в не втратити ліцензії в надії на те, що ціни все ж виростуть.

По-четверте. Якщо вже прихильникам добування в Україні сланцевого газу так хочеться брати приклад із Сполучених Штатів Америки, тому чому вони не вимагають, щоб в Україні були такі зарплати, як в США, таке пенсійне забезпечення, щоб у нас, як в США, було медичне страхування, право на вільне володіння вогнепальною зброєю, такий же рівень освіти?

Слід також підкреслити, що сьогодні українському суспільству насаджується думка, що всі виступи проти добування сланцевого газу організовуються в Україні «Газпромом». Але чомусь ці особи не говорять, хто фінансує діяльність тих, хто захищає сланцевий газ? Чому вони так активно, незважаючи на реальні екологічні загрози, захищають інтереси імперіалістичної компанії «Шелл» та бізнес-інтереси «Сім’ї» Януковича, яка, як виглядає, має у видобутку сланцевого газу свою зацікавленість? Схоже, що на дискредитацію руху на захист національних інтересів та екології України планомірно витрачаються значні зусилля і ресурси. Але місцеві громади, які проживають на територіях, де йде підготовка до видобутку сланцевого газу, вже побачили, на чиєму боці правда, і в численних містах та селах вийшли на багатотисячні мітинги проти сланцевого геноциду.

Тому УНКП ще раз наголошує: шлях до енергетичної незалежності України лежить не через екологічно небезпечну застарілу технологію добування сланцевого газу шляхом гідророзриву пластів, а через енергоефективність, облік споживання газу і використання альтернативних джерел енергії.

Комментариев нет: