3 июл. 2013 г.

Друга хвиля світової кризи вдарить по українським банкам


В економіці світу зараз триває друга хвиля світової структурної кризи. Ще одним свідченням цього стало погіршення функціонування банківської сфери.

Зокрема, українська банківська система взагалі входить у фазу занепаду. Але паралельно входить у другу фазу кризи міжнародний банківський сектор. Наприклад, міжнародне рейтингове агентство Standard & poor's Rating Services знизило довгострокові кредитні рейтинги Barclays Bank, Credit Suisse і Deutsche Bank з «А+» до «А». Також проблеми з ліквідністю почалися в китайських банків.

Зазначимо, що банк Credit Suisse був андерайтером розміщення облігацій зовнішньої державної позики України. Що тут стало первинним, а що вторинним? Чи те, що він накупив і розміщував наші облігації, чи те, що він виявився не дуже стабільним і схильним до ризикованих операцій?

Так чи інакше, зниження кредитних рейтингів свідчить, що у нього погіршилися фінансові показники, можливо, це пов’язано з його кредитним портфелем та портфелем цінних паперів. Однак, треба підкреслити, що цей банк дуже тісно співпрацює з російськими банками. Отже, можна очікувати, що почнеться відкрита криза російського банківського сектору і його державної частини. Швидше за все першою жертвою можуть стати російський «Сбербанк», «ВТБ» і «Газпромбанк».

Тому можна зробити прогноз, що зараз треба очікувати погіршення банківської сфери в Україні. Це вже проявилося в тому, що в травні український банківський сектор продемонстрував найбільші за три роки збитки у розмірі 3 млрд. гривень. Але ситуація буде погіршуватися, адже посилюється світова фінансова криза, яка обов’язково негативно відіб’ється на банківському секторі України, який і так ледве дихає.

Комментариев нет: