11 янв. 2013 г.

Українцям не варто займатись "безумним" вкладанням грошей до банків

Проблеми із поверненням банківських депозитів у 2013 році цілком імовірні і це обумовлено кільком чинниками.

Передусім це пов'язано з тим, що українська банківська система і досі не одужала після кризи 2008 року. Адже, на думку економіста, криза не подолана, а просто почався її наступний етап.

До 2008 року була зростаюча частина циклу кризи, а тепер вона спадає, і цей період може тривати 25-30 років. У підсумку покращення стану світового банківського сектору не відбуватиметься, а, отже, не буде позитивних змін на краще в цій сфері і в Україні.

Другий чинник полягає в тому, що Україна і досі не очистила банківську систему після кризи, через що банки, які зазнали крах в той час, "лежать каменем", який тягне на дно всю банківську систему країни.

Третій чинник – вихід із банківського поля України цілої групи потужних західних банків. Цього року, на думку експерта, з країни можуть піти ще кілька банків, що пояснюється несприятливими умовами для ведення підприємницької та фінансової діяльності в Україні, а також складною ситуацією, що склалася у материнських структурах цих банків у європейських країнах.

Іноземні банки жертвують Україною, бо вона знову увійшла у відкриту фазу падіння (за підсумками 2012 року падіння промислового виробництва склало, як мінімум, 5%, ВВП – близько -1%). Це серйозний дзвоник для всієї банківської системи.

Четвертим чинником є те, що українська банківська система не видає кредитів, і банки живуть виключно за рахунок того, що беруть депозити у населення та юридичних осіб і купляють різні боргові зобов'язання.

Це – абсолютно ненормальна форма життєдіяльності банківського капіталу. Тому що банківський капітал передусім повинен фінансувати розвиток процесу відтворення, а наші банки перетворилися на лихварів", – вважає експерт.

Всі ці чинники свідчать про те, що банківська сфера не може бути здоровою, якщо вся економіка країни хвора.

За таких умов нести депозити в банки, які дихають на ладан, подібно до смерті. Питання в тому – де слабка ланка, і який банк прорве. Як у 2008 році все почалося з Промінвестбанку.

Поки що раджу утриматися від того, аби відкривати депозити. Хіба що в російські банки, які більш-менш тримаються сьогодні. Хоча це доволі специфічні "доньки" російських банків, які в будь-який момент, якщо почнеться криза, теж можуть сказати, що не повертатимуть депозити.

Січень банки ще витримають, але вкрай складними будуть лютий та березень. Тому зараз варто взагалі не тримати в банках депозити, а якщо тримати, то в золоті.

Оскільки обвал гривні може відбутися у лютому-березні, тримати в банках гривневі та навіть валютні депозити дуже небезпечно. У гривні я б не тримав навіть місячні й тримісячні депозити, бо за нинішньої монетарної політики нести свої гроші в комерційні банки є повним безумством.

Комментариев нет: